W dniu 14.12.2021r. odbyło się posiedzenie plenarne Komitetu Rozwoju Człowieka PAN, w trybie zdalnym. W spotkaniu uczestniczyło 11 (z 14) członków Komitetu.

Program posiedzenia obejmował:

1. Omówienie przez Prof. Sergiusza Jóźwiaka - Przewodniczącego Komitetu Rozwoju Człowieka, przebiegu zebrania plenarnego V Wydziału PAN w dn. 25.XI.2021r., podczas którego zostały przyznane nagrody Wydziału Nauk Medycznych PAN. W głosowaniu uczestniczyli jedynie członkowie PAN. Przyznano 1 Medal im. Jędrzeja Śniadeckiego, 3 Nagrody Wydziałowe oraz 8 Laurów Medycznych im. Doktora Wacława Mayzla -honorowych wyróżnień dla studentów pracujących naukowo.
  2. Omówienie posiedzenia Rady Przewodniczących Komitetów PAN, które odbyło się w dn. 08.XI.2021r. Komitet Rozwoju Człowieka reprezentował Prof. Artur Bossowski. Podczas obrad omawiano projekt nowelizacji Ustawy o Polskiej Akademii Nauk. Przedstawiono zalecenia władz PAN co do funkcjonowania i aktywności Komitetów oraz ich działalności prezentowanej na stronie internetowej. Omówiono strukturę Akademii, jej pozycję, autonomię, cele i misję. Przedstawiono zasady funkcjonowania jednostek naukowych PAN. Omówiono zadania oraz kryteria oceny działalności Komitetów. Poruszono kwestię obchodów 70-lecia Polskiej Akademii Nauk.
  3. Uczestnicy spotkania KRCz zaproponowali umieszczanie w anglojęzycznej zakładce internetowej, informacji o osiągnięciach członków Komitetu oraz badaniach naukowych prowadzonych przez poszczególne zespoły badawcze, celem nawiązywania współpracy z ośrodkami krajowymi i zagranicznymi zainteresowanymi tematyką prac, nowymi metodami diagnostycznymi czy terapeutycznymi.
  4. W części naukowej, Prof. Sergiusz Jóźwiak z Kliniki Neurologii i Pediatrii DSK UCK WUM przedstawił prezentację pt. „Prewencyjne leczenie padaczki - nowości z American Epilepsy Society Meeting".
  5. Omówiono tematykę i terminy kolejnych posiedzeń Komitetu Rozwoju Człowieka – zaproponowano wtorki, w III, VI i IX 2022r.
  6. W wolnych wnioskach poruszono kwestię aktualnej sytuacji Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie. Podniesiono rolę Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego oraz Konsultanta Krajowego w Dziedzinie Pediatrii. Komitet Rozwoju Człowieka wyraził swoje zaniepokojenie sytuacją pediatrii polskiej.

Prof. dr hab. Sergiusz Jóźwiak
Przewodniczący Komitetu Rozwoju Człowieka PAN